ПОДРШКА СТРАТЕГИЈИ ЛОКАЛНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА
9.2.2011

Градска општина Палилулаје је међу 12 општина у Србији која је, крајем прошле године, одабрана за техничку подршку процесу израде Акционог плана у оквиру компоненте општинско планирање Пројекта МСП ИПА 2007. Подршка развоју концепта пројеката, осим нишкој општини Палилула, понуђена је и општинама: Кањижа, Кула, Коцељева, Уб, Топола, Параћин, Трстеник, Рашка, Бојник, Власотинце, Трговиште и градовима Ужице и Нови Пазар. 

Овим поводом, након студијске посете проф.др Николаса Милеса, координатора за општинско планиранје (ГТЗ), у Градској општини Палилула је  одржан први састанак радне групе. Представнице ГТЗ, Јелена Михајловић-Танасијевић и Славка Зупан, и чланови општинског тима Палилуле: Бобан Микић, Љубиша Јаковљевић, Милош Стојадиновић, Ненад Павловић, Ана Стојковић, Драган Терзић и  Милан Николић разматрали су методологију израде Акционог плана СЛОР за ГО Палилула, који би се ослањао на општински стратешки план развоја и Стратегију развоја Града Ниша. Кроз компоненту Општинско планирање Пројекат намерава да оснажи и подржи спровођење поменутих стратегија. У пројектном циклусу од девет до дванест месеци, оствариће се конкретан договор и анализа потреба средине о томе шта ће се радити. Затим, ће се конципирати Акциони план и десет пројеката који ће бити основ за даље разговоре са потенцијалнин донаторима.

Програмом подршке општинама ИПА 2007–«Добра управа, планирање и пружање услуга», који спроводи конзорцијум GTZ– International Services у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) и Министарством за државну управу и локалну самоуправу а финансира Европска унија, за развој секторских планова одабрано је 15 локалних самоуправа а за подршку развоја акционих планова 12 локалних самоуправа. Реализација пројекта је започела у јануару 2010 и завршиће се у јануару 2013. Пројекат представља део дугогодишње техничке помоћи и подршке фонда бесповратне помоћи за развој општина у Србији.

За подршку изради секторских планова одабрано је и 15 градова-општина, међу којима је и Град Ниш. Област подршке Пројекта МСП ИПА 2007 за за Град Ниш, обухвата израду регионалног плана руралног развоја за Нишавски округ.